Adventskalender för barn – gör det själv

Ska du göra en adventskalender till ditt barn?

Det är så kul för barnet att ha någonting att öppna varje dag i december fram till julafton!

Det finns så många olika sätt att skapa en adventskalender – vi tänkte tipsa på flera enklare… och mer komplicerade sätt att göra det.


Gör en färdig adventskalender

1) SVTs julkalender

Den här är säkert en av de enklaste! När mina barn var små hade vi alltid en SVT-kalender – det går att köpa dem överallt. Varje morgon vaknade vi lite tidigare för att titta på julkalendern på TV, och barnen turades om att öppna dagens lucka.

2) Chokladkalender

En traditionell adventskalender med chokladbitar i är också enkelt, finns överallt och är extremt poppis. Här på kontoret brukar vi ha en eller två som vi öppnar varje dag – så ja, även vuxna kan tycka om lite choklad varje dag! 

3) Mormors handgjort adventskalender

När jag var liten hade min mormor sytt en fin adventskalender i tyg med en stor, grön julgran. Under granen fanns siffrorna 1-24 i paljetter, och under varje siffra en dekoration till julgranen. Varje dag fick jag ta fram och hänga upp en dekoration till granen, och på juldagen fick jag sätta dit stjärnan. Det var enkelt, men varje år såg jag fram emot att dekorera julgranen igen. Jag har den fortfarande, och mina barn har också fått dekorera samma julgran år efter år.

Det är kul om man har en tradition – kanske dags att skapa en ny?

4) Färdiga adventskalendrar från kända företag

På marknaden finns det otroligt fina adventskalendrar med delar av en helhet. T ex finns det kalendrar från Lego®, Playmobil, Schleich, m fl som har ett tema. Här får man en liten present varje dag som bidrar till en fin scen den 24:e. Dessa är superroliga den 24:e när allt är komplett, men vissa dagar kan vara lite tråkiga.


Gör din egen adventskalender

Det är kul att göra eget! Och vi kan hjälpa dig varje steg på vägen till den första december!

Steg 1 – Hitta någonting till varje dag (24 saker)

Det svåraste med att göra en adventskalender är säkert att hitta 24 bra saker som inte kostar för mycket… 

Visst kan man använda godis, choklad, pennor, sudd… eller även roliga aktiviteter att göra tillsammans (typ “1 filmkväll hemma med popcorn och godis” eller “1 picknick i skogen”)

Om man vill hitta småleksaker är det bäst om de är roliga att leka med… säkra…och inte går sönder inom två minuter.

Glöm inte att man även kan hitta paket-produkter med leksaker som enkelt kan delas upp på flera dagar eller mellan flera barn.

Steg 2 – Slå in paket

Att slå in 24 paket (eller 48 om man har två barn, 72 om man har tre… osv!!) tar tid! Ett tips är att använda papperspåsar. Köp 24 fina påsar där man bara kan stoppa i presenterna, sätt på siffror 1-24 – och klart! Man kan piffa upp dem med lite band, kalendersiffror mm om man vill!

Påsar och klistermärken hittar du bland våra adventskalendrar eller så kan du skriva ut våra egna siffror, klippa ut dem och fästa på påsarna.

Har du frågor om storlek eller om en leksak passar i påsen, bara säg till! Vi tar fram leksaken och påsen och kollar direkt!

Steg 3 – Visa upp din adventskalender

Det är kul att skapa en display med adventskalenderpaket och du kan säkert hitta många idéer på t ex Pintrest! Med en fin adventskalender från Oskar & Ellen kan man hänga upp presenterna på väggen.

Andra alternativ kan vara ett band med klädnypor, en fin påse eller en inslagen kartong.


Småleksaker för barn under 3 år

Småleksaker är ju… små.

Ska du göra en adventskalender till en 2-åring? Eller ett yngre barn? Det kan vara svårt att hitta säkra, godkända småleksaker för barn under 3 år. Alla leksaker som säljs inom EU måste möta krav enligt EU-direktiv om leksaker (som kallas för EN71 och noteras med CE-märkning på produkten eller förpackning).

För CE-märkning delas leksaker upp i två grupper – leksaker för barn över 3 år och leksaker för barn under 3 år. Varför 3 år? 3 år anses vara en gräns där barnet slutar stoppa allt i munnen. Leksaker för barn under 3 år har genomgått ett extra test vad gäller storleken för att eliminera kvävningsrisken för småbarn. Så… småleksaker är små… och ganska många av dem är för små för småbarn. Det kan också vara så att en leksak är säker, men inte ens testad, för att målgruppen för själva produkten är större barn som är över 3 år.


Bara ett ord om billiga saker…

Tyvärr finns det massor med billiga saker på nätet idag, grejer som kanske levereras direkt från Kina, som inte har genomgått samma tester och inte möter samma kvalitetskrav som produkter som säljs här i Sverige, från svenska (eller europeiska) butiker. Tänk på att det inte finns något företag eller någon myndighet som är ansvarig för tillverkningsprocess, innehåll, kemisk komposition eller säkerhet för dessa produkter.

Som vi redan har sagt… samtliga leksaker som säljs av svenska företag i Sverige (och europeiska företag inom EU) har testats enligt CE-standard. Importören ansvarar för kvalitet och säkerhet, och leksaken bär symbolen “CE” samt importörens namn och adress. 


Säg till om vi kan hjälpa dig med din adventskalender!