Baktips – de bästa chocolate chip cookies

Jag älskar chocolate chip cookies. 

Det är det godaste som finns… särskilt när de fortfarande är varma och mjuka… nästan direkt från ugnen! 

Det var lite svårt att återskapa mitt favoritrecept här i Sverige. Jag vet inte riktigt vad som är annorlunda… om det är smöret, mjölet, eller någonting annat. 

Det finns en hotellkedja i USA, DoubleTree, och deras “signature” är att man får en varm chocolate chip cookie vid incheckningen. De har varma lådor bakom disken så att kakorna alltid har perfekt temperatur och konsistens…och de är sååå goda!!! Under Corona-tider valde Doubletree att släppa det hemliga receptet på nätet, och detta recept är min nya favorit. 

Så… med ett stort tack till DoubleTree… 


DoubleTree Signature Cookie Recipe

Förvärm ugnen till 150 grader C. 

Du behöver:

  • 225g smör
  • 1 3/4 dl socker
  • 1 3/4 dl brun farinsocker
  • 2 ägg
  • 1 1/4 tsk vanilj (helst flytande)
  • 1/4 tsk pressad citron
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,2 dl havregryn
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 1 nypa kanel
  • 6 dl chocolate chips
  • 4 dl valnötter (kan uteslutas)

Chocolate chips kan hittas på nätet, och det är bäst med mörk choklad. Om man inte har chocolate chips kan man alltid använda hackad mörk choklad.

Alla ingredienser ska vara rumstempererade och smöret ska vara lite mjukt.

1) Blanda smör, socker och brunt farinsocker i ca 2 minuter i en mixer.

2) Tillsätt ägg, vanilj och pressad citron och blanda tills degen är lätt och fluffig.

3) Tillsätt mjöl, havregryn, bikarbonat, salt och kanel. Blanda i ca 45 sekunder (obs – blanda inte för mycket!)

4) Rör ner chocolate chips och valnötter försiktigt för hand.

5) Gör bollar av ca 3 matskedar deg (lite mindre än en golfboll) och lägg på ett plåt (med bakplåtspapper på). Bollarna ska ha ca 5 cm mellanrum så att kakorna har plats att flyta ut.

6) Baka mitt i ugnen 20-23 minuter på 150 grader. De är färdiga när de är lite bruna i kanterna.

Med det här receptet får du ca 24 kakor. 

Ett tips: Man kan rulla degen till bollar och frysa dem. Baka de frysta degbollarna på exakt samma sätt som de vanliga kakorna (20-23 minuter på 150 grader)…så kan du bjuda på nybakade kakor när som helst!

Chocolate chip cookies baking