Barnkalas kan vara hur enkla som helst… eller hur komplicerade som helst!
Egentligen behöver du bara skicka ut inbjudningar, förbereda glass eller en tårta (helst med levande ljus på), ha några enkla idéer för aktiviteter och skicka hem gästerna med en godispåse.
Det kan ändå vara roligt att planera lite mer, att göra det lite mer speciellt – det är ju faktiskt en av de viktigaste dagarna för barnet, och det är bra om det blir lyckat. Visst kan man ha kalas på någon äventyrpark, simhallen, leklandet eller annat aktivitetsställe, men det är ofta roligare och mysigare att ha kalas hemma.
Så vi tar det steg för steg…
1) Planering
Först lite detaljer… Hur stort kalas? Var? Hur ska kalaset se ut?
LAGOM ANTAL KOMPISAR – Ett barnkalas behöver inte vara jättestort för att vara lyckat. För yngre barn är det faktiskt bättre att ha färre barn, ungefär så många som barnet fyller år, ex bjud in 3 barn till 3-års-kalaset. Det kan vara svårt för många barn att dela med sig av sina leksaker vilket kan vara stressande för både barn och föräldrar. Äldre barn (ca 10-12 år) kan tycka att det är roligare att göra någonting lite “finare” med bara ett par kompisar -t ex bio, middag eller bowling.
TILLSAMMANS MED EN KOMPIS – Det kan vara roligt att anordna ett kalas tillsammans med en kompis som fyller år ungefär samtidigt. Då har man dessutom hjälp från det andra barnets föräldrar, man kan ordna någonting lite finare, och det kanske uppskattas av barnen som är inbjudna.
VAR – Det trevligaste är nog att ha kalaset hemma, men det kräver lite mer planering och tålamod, särskilt om man inte kan vara ute. Det blir mycket dyrare att ha kalas på ett lekställe.
2) Tema
ENKELT – ett lyckat barnkalas behöver inte ha en tema – bara ha det roligt med barnen!
UNIKT – det kan var roligt att komma på någon tema, kanske även tillsammans med barnet. Prinsessa, riddare, superhjälte, bondgård, byggplats, pirat – eller någonting från den senaste filmen som visas på bio kan vara roligt.
Hemma hos oss har vi haft prinsesskalas, superhjältekalas, byggare-kalas, “Hitta Nemo” -kalas och mycket annat.
ATT TÄNKA PÅ – Temat ska vara så inkluderande som möjligt. Ingen ska behöva köpa dyra utklädningskläder t ex för att kunna gå på kalaset.
3) Inbjudan
ENKELT – För den allra enklaste kalasinbjudningen behöver du inte gå längre än till din e-post. Det är enkelt att bara skriva ett par meningar – KALLE FYLLER ÅR! med datum, tid och ställe.
UNIKT – Med ett temakalas är det kul att skapa inbjudningar som passar ihop med temat – som en skattkarta för ett piratkalas, en rosa ballong eller en blomma för prinsesskalaset, osv. Det finns massor med bra idéer på nätet! Med passande stämplar eller klistermärken kan barnet hjälpa till!
Här hittar du inbjudningskort, stämplar och klistermärken på hemsidan.
ATT TÄNKA PÅ – Inbjudningar ska aldrig lämnas på skola/förskola om inte alla är inbjudna, och även då är det lätt att inbjudningar kommer bort. Om man inte vill bjuda hela barngruppen eller klassen är det bäst att överlämna inbjudningarna utanför skolan/förskolan med e-post, telefon, post… eller handlevererade i brevlådan.
4) Aktiviteter
ENKELT – Det du troligtvis vill undvika är 25 skrikande, springande barn i ditt vardagsrum, och inga idéer om vad du ska sysselsätta dem med. Det finns massor med roliga och enkla kalasspel. Ägg-och-sked tävlingar, skattjakt, hela havet stormar, dansstopp (förbered en bra spellista), sätta knorr på grisen och mycket annat. Det är bättre att ha för många idéer på lager och hoppa över några än att ha för få…med resultatet 25 skrikande, springande barn!
UNIKT – med lite planering kan aktiviteter justeras så att de passar in i temat. Det är också kul om barnet får skapa någonting och ta med sig hem. På ett prinsesskalas hade vi glittriga klistermärken på bordet med champagneglas av plast, och barnen fick dekorera sin egen “goblet” som de fick ta med sig hem när kalaset var slut. På “Hitta Nemo” kalaset hade vi gömt en Nemo i trädgården som barnen fick leta efter. På superhjältekalaset hade vi ett superenkelt “sätt-masken-på-superhjälten” spel.
Du kan hitta flera roliga tips i bloggen under kategori kalastips och aktivitetstips. På hemsidan hittar du även spel som är bra för större barngrupper och kalas.
5) Dekorera
ENKELT – Man behöver inte dekorera så mycket… bara några ballonger gör det festligt och färgglatt. Enkla plasttallrikar och muggar från IKEA kan används om och om igen.
UNIKT – Det är roligt att dekorera till fest! Att välja dekorationer som passar festens tema… jo, kreativiteten har inga gränser! Stora rullar papper kan används att slå in bordet, och barnen kan dekorera själva. Girlanger och vimplar gör det extra festligt, och de kan används om och om igen.
6) Mat
ENKELT – Man behöver inte servera en hel middag, beroende på tiden som du har valt för kalaset. Väljer man att servera mat kan det vara hur enkelt som helst – korv med bröd, pasta, köttbullar eller pizza är ofta lagom och enkelt – någonting som nästan alla tycker om. OBS – glöm inte att fråga om allergier och planera alternativ för barn som är allergiska mot nötter (allvarligt!) eller intoleranta mot gluten, laktos, mm.
UNIKT – Maten kan också skapas och serveras enligt teman. Köttbullar serverade från en leksakslastbil passar perfekt till en byggare-kalas. Eller om du skär en korv på längen och kokar den blir den en bläckfisk – perfekt till ett kalas med havstema.
7) Tårta
ENKELT – Den allra enklaste “tårtan” kan vara ett block glass på en tallrik, kanske med lite strössel på, och några ljus.
De flesta barn gillar glass, och det är lätt att anpassa om något barn är allergisk mot någonting. Låt barnen dekorera sin “tårtbit” (glassbit) med olika såser, strössel, fruktbitar, maränger… Fungerar ofta bättre än traditionell tårta.
UNIKT – Tårtan (eller muffins) kan dekoreras enligt tema. Använd godis, kakor, strössel… eller även plastleksaker, pinnar, osv. Och det behövs inte vara perfekt – titta bara på mina exemplar… som blev väldigt poppis, även om de aldrig skulle få några dekorationspriser!
8) Godispåsar
ENKELT – Det är enklast att köpa lösgodis till alla, och godispåsarna finns där man köper godis. Man kan dela ut till varje barn, eller göra en enklare fiskedamm med lakan, pinne, tråd och klädnypa.
UNIKT – Det kan vara roligt när godis matchar kalasteman, som fiskar för havskalas, guldpeng för piratkalas, osv. Små presenter istället för godis (eller istället för massor med godis) kan också vara roligt – och kanske uppskattade av föräldar (och tandläkaren). När godispåsarna delas ut är också en bra tillfälle att fota och spara minnen för födelsedagsbarnet.
Oavsett hur planerat eller oplanerat barnkalaset är, kommer det att vara ett minne för barnet! Lycka till och ha det så roligt!