Det finns många olika sorters pussel – allt från träpussel till magnetiska pussel, pussel som är lätta att ta med sig på resan, pussel som täcker en stor yta på golvet, 3-d pussel, pusselmattor m fl!
Men hur väljer man då rätt pussel?
1) Åldern
Det bästa med pussel är att alla kan dra nytta av dem – från 18 månader upp till 100+ år! Så snart som barnet kan känna igen form och färg kan det börja med enkla pussel. Eftersom pussel kan variera så mycket i svårighetsgrad kan även vuxna tycka att det är kul att lägga pussel!
2) Antalet bitar
Det är vanligt att man tittar på antalet bitar när man väljer pussel, det är en bra fingervisning av pusslets svårighetsgrad. Pussel med färre och större bitar passar bra för barn från ca 18 månader upp till 3 år.
Allt eftersom koncentrationsförmågan och finmotoriken utvecklas passar pussel med fler bitar- kanske 30-60 bitar för 4-5 åringar, 60-200 för 6-8 åringar, och upp till 2000 bitar för pussel-tokiga tonåringar och vuxna!
3) Svårighet
Det är inte bara antalet bitar som avgör om ett pussel är svårt eller lätt att lägga. Det är bra att även titta på pusslets form och hur bitarna är utskurna. Vissa pussel med väldigt få bitar kan vara mycket svårare än pussel med hundratals bitar!
Pussel som är fyrkantiga kan vara enklare för barn (och vuxna) att lägga. Då har man en kant att börja med vilket hjälper pussel-läggaren att få en idé om hur de andra bitarna passar in.
4) Materiel
Pussel för de minsta är oftast av trä eftersom det är mer hållbart för yngre barn och små händer. Träpussel finns från 3 bitar uppåt. Trä kan också vara ett bra val om pusslet ska används av flera barn. Pussel av skumgummi är ett populärt alternativ för pussel med större bitar.
När antalet bitar ökar är det vanligaste materialet papp. Det är bra att leta efter pussel som är lite tjockare och som har en glansigare yta – dessa pussel håller längre och är enklare att hålla rena.
Med papp-pussel kan man även titta på innehållet återvunnen materialet – alltid en fördel!
5) Motivet
Det är kul att ha ett motiv som barnet tycker är roligt – då vill de gärna lägga färdigt pusslet!
Vissa motiv kan vara mer pedagogiska. Det finns t ex geografiska pussel med bitar formade som olika länder. Andra pussel har djur-, dinosaurie- eller historiska teman där böcker med ytterligare information och fakta medföljer.
Är pusslet tänkt som någonting för hela familjen eller som fler ska jobba på samtidigt är det bäst att välja ett motiv som gör att vissa delar kanske är lite enklare för yngre barn. Det är också bra att välja ett pussel som är enkelt att dela så att varje person kan lägga en tydlig del av pusslet.
6) Storlek
Yngre barn kan tycka att det är extra kul om pusslet är riktigt stort – ett golvpussel är en utmaning för hela kroppen och inte bara finmotoriken!
Ett 1000-bitars-pussel tar mycket plats på bordet och tar längre tid att lägga, så då det kan vara bra om man har ett särskilt bord att pussla på. Det finns pusselmattor som gör det enklare att rulla upp pusslet då och då under läggningen.
Andra pussel passar bra på mindre ytor, som kan vara bra under tåg- eller flygplansresan.
7) Förvaring
Det är inte roligt att sakna bitar till ett pussel! Ska pusslet läggas om och om igen är det bra om det kan förvaras på ett bra sätt.
Fina, hållbara kartonger följer med de flesta pussel, många väldigt dekorativa. Vissa träpussel kommer i en egen trälåda, andra kommer med en bricka som pusslet kan läggas på och förvaras i.
Vi hoppas att du nu är riktigt pussel-sugen!